22-03-08

Onze jeugd in de Trichelhoek - deel 1

Onze  jeugd.

Met ons zessen  zijn we maar tesamen geweest tot mijn 7 de jaar,dus van al hetgeen daarvoor gebeurt is kan ik mij niets herinneren en daarna was het maar sporadisch dat wij met z'n allen thuis waren.

Onze Jef was nog geen 15 jaar toen hij naar de grootstad Brussel ging werken en maar elke week of om de twee weken naar huis kwam.Onze Fons en Wies volgden hem enkele jaren later.

Frans en ikzelf werden op 11 - 12 jarige leeftijd uit onze vertrouwde habitat weggeplukt en naar het verre Kortrijk op internaat gestuurd.(voor ons was dat nog véél verder dan het buitenland)Enkel een 4-tal keer per schooljaar mochten wij naar de Trichelhoek terugkeren.

Dus het meeste wat ik mij nu nog herinner van vroeger komt voort uit de straffe verhalen van mijn broers en zuster,en,zelfs met een korreltje zout genomen,roepen ze mooie herinneringen op aan deze harde maar eveneens fantastische tijd die wij hebben doorgebracht op die kleine boerderij in de Trichelhoek.

Het kan alleen maar het respekt voor ons vader en moeder doen toenemen,want zij hebben het niet gemakkelijk gehad met zes kinderen in de na-oorlogse jaren,en dat wij dat af en toe aan de lijve hebben moeten ondervinden heeft ons enkel gesterkt.

Reeds vroeg werden wij allen ingeschakeld bij de werkzaamheden op de kleine boerderij.Met pik en  pikhaak het koren en de haver oogsten,gaan hooien in het "Zammels broek",tussendoor de koeien hoeden,onkruid wieden in den hof en nog veel meer zoals aardappelen planten,eten zoeken voor de konijnen,melk afromen,boteren,enfin al wat er te doen viel op de hofstee.

Toch bleef er nog véél tijd over om ons bezig te houden met zaken die de jeugd van toen interesserde.De Trichelhoek was voor ons één groot pretpark.Overal kon men toen komen zonder met een scheef oog bekeken te worden en op het einde van de grote vakantie waren wij dan ook regelmatig de ganse dag op stap om haselnoten te plukken.Regelmatig bij warm weder werd er gezwommen in de Nete,op plaatsen met de klinkende namen als "Jef Ets z'n kot" of "Welles wiel".zwemmmen

Hiernaast ziet u onze Jef,z'n vrouw Jeanine,Petrus Raeymakers(den Piejer)en Frans Aerts('t Suske) klaar om een frisse duik te nemen in het heldere Nete water.

Zelfs van Veerle kwamen er regelmatig liefhebbers(sters) naar 't "Zammels broek" afgezakt voor een zwem- of stoeipartij.

Waar hielden wij ons nog mee bezig?Wanneer de lindenbomen in volle bloei stonden trokken wij er op uit om een centje bij te verdienen en werden alle bomen in de nabije en verre omgeving door ons en anderen vakkundig van hun bloemen ontdaan.De plaats waar wij verschillende dagen naartoe konden was de lindendreef naar de "Ossenstal".Eenmaal de plukkers gepasserd leek het wel  alsof een tornado lelijk huis had gehouden in de bomen,want om het ons gemakkelijk te maken werden niet alleen de bloemen geplukt,maar ook takken afgedaan om dan op de begane grond van hun bloemen bevrijd te worden.Dit resulteerde regelmatig tot een fikse ruzie met de bewoners van de Ossestal.Spijtig dat deze mooie dreef nu nog enkel te zien is op oude aanzichtkaarten van Eindhout.De oogst werd dan verkocht voor een paar centen aan de plaatselijke brouwerij van Charel Cools.In welk brouwsel hij die lindenbloemen verwerkte is tot op heden voor mij nog een raadsel.

Een andere bron van inkomsten was het "Ekkels rapen".In het najaar trokken wij er op uit om de afgevallen eikels te rapen die dan werden  verkocht aan "De Busser" in Veerle.

Einde deel 1

Jan Van de Weyer

 

13:49 Gepost door Jan Van de Weyer in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.