23-12-07

De Trichelhoek

Den Trichelhoek

De plaats waar wij geboren en opgegroeid zijn was voor ons één groot pretpark waar alles mocht en kon.De Trichelhoek is een gehucht van Eindhout,deelgemeente van het huidige Laakdal.

Hieronder een plan met ligging van de Trichelhoek.

trichelhoekkaart

 

De Trichelhoek ligt geprangd tussen ten noorden de Grote Nete en ten zuiden de Kleine Laak.Het dorpscentrum van Eindhout ligt op ongeveer 3 km oostwaarts.

Ten westen grenst de Trichelhoek aan Varendonk en Herselt. Het meest is de Trichelhoek bekend om zijn St.Bavo kapel. St.Bavo wordt aanroepen tegen de kinkhoest en de kapel was vroeger een zeer bekend bedevaartsoord. Het decor van de Trichelhoek zou zelfs Felix Timmermans kunnen geinspireerd hebben om over het doen en laten van de toenmalige jeugd een roman te schrijven die zeker een evenknie zou geweest zijn van "De Witte". Plaatsnamen als "Den Tempel","Den Trichelhoekse kuil",'t Zammels Broek" en"t Hoog Veld" spreken tot de verbeelding.

Trichebroek%20vijver

De Trichelhoekse kuil.

Deze vijver is gelegen op de grens van de Trichelhoek en Varendonk. Zonder kennis van de omgeving en een goede natuurgids is het af te raden hier alleen een wandeling te maken.De schitterende omgeving en natuurpracht heeft de maker van de Vlaamse film "Pallieter" geinspireerd en er werden aan de oevers enkele scenes gedraaid die u in deze film kunt bewonderen.

De St.Bavo kapel.

De St.Bavo kapel was voor ons gelegen aan de bovenkant van de Trichelhoek. Naast de kapel was in onze jeugdjaren het lokaal van de Hanenkappers. bavokapelhg1 Hier was het ieder jaar feest tijdens "Kapellekens kermis".Het hoogtepunt was de hanenkap en de huldiging van de winnaar,overvloedig overgoten metde nodige glazen geestrijke drank. Dit evenement is samen met het stopzetten van het café een stille dood gestorven.Enkele tiental jaren geleden heeft men getracht dit volksfeest een nieuw leven in te blazen door in de Trichelhoek een kleine kermis te organiseren,ook dit mocht niet baten en werd dan ook na enkele jaren opnieuw afgevoerd. Men heeft dan getracht de hanekap te organiseren in Ham,maar ook daar is aan dit volksfeest een einde gekomen.

 In de schaduw van de St.Bavo kapel kon men ook terecht in een kleine winkel, waar men,zoals wij thuis,de zelfgemaakte hoeveboter en eieren kon ruilen voor de nodige levensmiddelen. Schuin rechtover de kapel stond het huis dat bewoond werd door een alleenstaande man,"Leonneke"

trichelhoeveoudhg

Hoeve van "Leonneke" Van de Meulder. Hier kon men altijd terecht voor een "Witteke" of een "Elexir d'Anvers" Leonneke verzamelde ook alles wat maar met radio's te maken had.

 Voor diegene die hun brood zelf niet bakten,was er "Bakker Saelen" uit Westerlo die regelmatig met paard en huifkar deze bewoners kwam bevoorraden.

18:27 Gepost door Jan Van de Weyer in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |